Thailands bästa öar

Thailand har hundratals öar och de allra flesta är värda ett besök. Turism är en av de största industrierna i Thailand och massturismen har medfört att vissa öar idag är hårt exploaterade, men än finns det pärlor. Här är vad vi anser vara Thailands fem bästa öar.

  • Ko Lanta

Denna ö har länge varit en favorit bland svenskar, framförallt bland svenska familjer och det är lätt att förstå varför. Ko Lanta ligger utanför Krabis kust och just Krabis kust är bland det vackraste som Thailand har att erbjuda. Enklast tar man sig till Ko Lanta med flyg till Krabis flygplats och därefter med buss till ön. Det går också att ta sig till ön med båt från Phuket. Ko Lanta har fina stränder, många billiga och bra hotell och massvis av små, trevliga restauranger. Ko Lanta är omgiven av ett femtiotal mindre öar och vattnet kring Ko Lanta bjuder på fantastisk snorkling.

  • Ko Chang

Ko Chang ligger i östra delen av Thailandviken utanför provinsen Trat. Det går att flyga från Bangkok till Trats flygplats, men det går lika bra att åka buss eller taxi. Till själva ön tar man sig med en bilfärja. Ko Chang är en stor ö vars inre består av höga berg och djungel, och som omges av stränder. På Ko Chang finns det något för alla. Det finns områden med lyxhotell, fina restauranger och shopping, men det finns också öde stränder med enkla bungalows och öarna kring Ko Chang bjuder på fantastisk snorkling.

  • Ko Lipe

Denna ö ligger mycket avlägset till utanför Satuns kust men den har ändå blivit ganska hårt exploaterad. Orsaken till Ko Lipes exploatering är dess kritvita stränder och att ön ligger inne i en marin nationalpark bestående av orörda öar och fantastiska korallrev. Enklaste sättet att ta sig till Ko Lipe är med flyg till Trang eller Hat Yai, och därefter buss och båt.

  • Ko Kradan

För den som älskar kritvita stränder och som älskar att sola, bada och bara slappa i en hängmatta är Ko Kradan ett paradis. Ön ligger avlägset till utanför Trangs kust och enklaste sättet att ta sig dit är flyg till Trang, därefter buss och båt. På ön finns det inga vägar, inga bankomater och inga butiker. Nattlivet är begränsat och de aktiviteter som erbjuds är snorkling direkt utanför stranden, vandring i öns skogsklädda inre eller båtturer till närliggande öar och korallrev. Just avsaknaden av aktiviteter är vad som gjort att vi placerat Ko Kradan på en andra plats och inte en första plats.

  • Ko Kut

Denna ö är stor nog att kunna erbjuda något för alla. Här finns byar, bankomater, butiker, restauranger, hotell i alla prisklasser och massvis av kritvita stränder. Vissa stränder har restauranger och barer medan andra är helt öde. Den som vill ha nattliv kan enkelt hitta det, medan den som vill ha tystnad och avskildhet också får sin önskan uppfylld. Förutom strandliv går det att vandra i öns inre och Ko Kut ligger i anslutning till en marin nationalpark med små orörda öar och fantastiska korallrev. Ko Kut ligger utanför Trats kust, det går att flyga från Bangkok till Trat, och därefter ta sig med taxi och båt till ön.