Resa till norra Thailand

Norra Thailand har ett svalare och behagligare klimat än södra Thailand och tempot i norra Thailand är mycket lugnare och mer rogivande än i söder. Det vanligaste resmålet i norra Thailand är Chiang Mai som i sig är ett fantastiskt resmål, men som dessutom är en ypperlig utgångspunkt för resor i resten av norra Thailand.

Chiang Mai

Den forna huvudstaden i kungariket Lan Na, Chiang Mai, tar årligen emot cirka 10 miljoner besökare men mycket få av dessa besökare är svenskar. Staden Chiang Mai är huvudstad i provinsen med samma namn och är en gammal stad med både stadsmur och vallgrav och staden är fylld av gamla tempel och kultur. Området innanför vallgraven är relativt kompakt och lämpar sig väl att utforska till fots. Här finns massvis av gamla vackra tempel och andra byggnader men även restauranger och caféer.

Det är dock under kvällarna Chiang Mai vaknar till liv, staden är fylld av restauranger och barer med uteserveringar. Kvällarna i Chiang Mai är svala och tillbringas med fördel på en uteservering. Chiang Mai har massvis av hotell i alla prisklasser och var du väljer att bo beror lite på vad du är ute efter att göra på dagarna. Vill du ströva runt i gamla stan finns det gott om hotell i detta område. Vill du tillbringa kvällarna på nattmarknaden med des kringliggande barer rekommenderas ett hotell vid flodstranden, och vill du tillbringa dagar och kvällar i det bartäta och hippa Nimanheimin-området rekommenderas ett hotell där.

Dagsturer

Chiang Mai är beläget mellan floden Ping och berget Doi Suthep. På toppen av detta berg ligger ett tempel som är Chiang Mais främsta turistmål och från vilket man har en svindlande utsikt över staden. Cirka en mil öster om centrum ligger konsthantverksbyn Bo Sang som är väl värd ett besök. Ett par mil norr om Chiang Mai ligger Mae Sa Valley som förutom att ha en fantastisk botanisk trädgård också blivit något av ett äventyrscentrum med ziplines, forsränning, möjlighet att köra gokart, ATV och diverse andra fordon.

Lite längre turer

Det går utmärkt att utforska Chiang Mais omgivningar med buss, men ännu bättre är att hyra bil eller en större motorcykel. Med egen bil eller, motorcykel kan du ta ”the Mae Hong Son Loop” vilket är en spektakulär resa som tar ett par dagar. Med start i Chiang Mai går resan söderut förbi Thailands högsta berg, Doi Inthanon. Resan fortsätter på slingrande bergsvägar till Mae Sariang och vidare till Mae Hong Son, som är huvudstad i provinsen med samma namn. Resan går genom teakskogar, över höga berg och förbi hilltribe byar.

I provinsen Mae Hong Son består större delen av befolkningen av minoritetsfolk som fortfarande klär sig i sina traditionella dräkter. Staden Mae Hong Son är liten och otroligt mysig med en sjö omgärdad av en nattmarknad i stadens centrum. Från Mae Hong Son går resan vidare över bergen mot byn Pai som är ett välkänt resmål men på vägen rekommenderas ett stopp i byn Pang Mapa. Bergen kring denna by är fulla av grottor, vissa flera kilometer djupa och en som det går att åka flotte genom. Byn Pai besöks av massvis av backpackers och har en svårdefinierbar hippiestämning och är väl värd ett stopp. Från Pai slingrar sig vägen vidare över bergen till norra Chiang Mai.