Maten i Thailand

För thailändare finns det inget viktigare än mat, i Thailand äter man i princip hela tiden och det finns mat överallt. Var du än befinner dig i Thailand kommer du alltid att kunna hitta fantastisk mat, allt ifrån street food till avancerade rätter på lyxiga restauranger och maten i Thailand är billig, mycket billig. Thailand är ett stort land och de olika regionerna har sina egna mattraditioner och sina egna kök. Vissa rätter går bara att hitta lokalt medan andra rätter går att finna i hela Thailand. Äter du thai-mat på en restaurang i Sverige är det troligtvis centralthailändsk mat du äter. Några av de allra kändaste och mest spridda rätterna i Thailand kommer därifrån till exempel grön curry. Grön curry är en rätt bestående av kyckling och äggplanta i en söt kryddstark kokosmjölkbaserad sås. Grön curry kan serveras både med nudlar och med ris.

Norra Thailand

Norra Thailand har historiskt sett varit självständigt från Thailand. Det nordthailändska köket skiljer sig markant från maten i centrala Thailand bland annat eftersom den sällan innehåller kokosmjölk. Det nordthailändska köket är inspirerat av maten i Burmas Shan stat, av maten i kinesiska Yunnan och av de olika minoritetsfolkens mat. En känd nordthailändsk rätt är gaeng hang-lair som är en fläskrätt som snarare påminner om burmesisk mat än om traditionell thailändsk mat. Nordthailändsk mat är sällan speciellt kryddstark.

Isaan

Nordöstra Thailand, även kallat Isaan, har en helt egen kultur och ett helt eget kök. Mat från Isaan är populärt i hela Thailand, men relativt okänd utanför Thailand. Isaan är ett område erövrat från Laos och Kambodja, språken som talas i Isaan är Laotiska och Kambodjanska och Isaan är mycket fattigt, något som också återspeglas i maten, allt äts i Isaan. Maten från Isaan är mycket varierad men rätterna har en sak gemensamt, de är oerhört kryddstarka. Populära rätter från Isaan är Laab, en mycket kryddstark sallad gjord på fläskfärs, schalottenlök, koriander, mynta, fisksås och limejuice. En variant av denna rätt innehåller rå buffelfärs och är inget som rekommenderas. Andra populära rätter från Isaan är Somtam, papayasallad som är snudd på Thailands nationalrätt och Isaan-korv som påminner lite om isterband och som äts med vitlöksklyftor och hela chilifrukter som tilltugg.

Södra Thailand

I södra Thailand finns det två kök, det sydthailändska och det muslimska. Muslimska rätter påminner mycket om indisk mat och serveras ofta med ett gult ris. Sydthailändsk mat är om möjligt ännu kryddstarkare än Isaan mat och en populär rätt är Gaeng som pla som är en syrlig och brutalt kryddstark fisksoppa.

Var?

Du behöver inte resa till de olika regionerna för att hitta dessa rätter, du kan hitta sydthailändska restauranger och Isaan-restauranger i alla större städer. Nordthailändsk mat kan vara svårare att hitta utanför norra Thailand då den inte är lika populär. En lunch bestående av till exempel Laab och ris skall inte behöva kosta mer än cirka 50–60 Bath, men är du på en turistort är det ofta betydligt dyrare. Ett tips är att se var ditt hotells personal äter, personalen kommer ofta från Isaan eller från norra Thailand. Ät där de äter och du kommer att serveras genuin regional mat.