Kultur och sevärdheter

Thailändare är mycket stolta över sin kultur och thailändsk kultur är levande. Mycket av den thailändska kulturen kretsar kring religionen och kring templen, och det finns också starka regionala inslag i kulturen. Det faktum att det thailändska samhället är ett klassamhälle där alla vet sin plats i rangordningen är också ett tydligt inslag i kulturen.

Kultur

Mycket av livet i Thailand kretsar kring templen och munkarna. Varje morgon ger sig munkarna ut för att få mat, de går runt i kvarteren och människor lägger mat i deras skålar. Under vissa perioder stannar munkarna inne i templen, då tar sig människor istället till templen och serverar munkarna mat där. De allra flesta thailändska män är under någon period av sitt liv munk, vanligtvis bara ett par veckor, men det är en levande tradition på samma sätt som konfirmation tidigare var vanligt i Sverige.

I Thailand finns det otaliga regler kring hur man måste uppträda, något som inte påverkar besökande västerlänningar i någon högre grad, men det finns ett antal saker man måste känna till. Man tar alltid av sig skorna när man går in i ett tempel eller i någons bostad. Att peka på något med foten anses som oerhört ohyfsat och är något man aldrig skall göra. Som västerlänning kommer du att lägga märke till att thailändare böjer sig eller hukar sig något när de är i din närhet, framförallt om du är äldre än dem. Det är ett tecken på respekt som man visar någon som är äldre eller som har högre status.

Thailand har ett mycket rikt musikliv och det finns live band på många barer. På vissa barer eller restauranger spelas det luk thung, thailändsk country, och en av stjärnorna inom denna genre heter Jonas Andersson och har svensk bakgrund. Dans är också mycket populärt i Thailand, dels den vackra och mycket långsamma thai dansen men också mer fartfylld modern dans.

Ett påtagligt inslag i den thailändska kulturen är ”sanuk” som betyder roligt, man skall ha roligt. Thailändare älskar att äta och dricka och att umgås och man går ut på barer eller restauranger flera gånger per vecka.

Historia

Ursprungligen har det funnits två thailändska stater, Lan Na i norra Thailand och det egentliga Thailand som växte fram kring städerna Sukhothai och Ayutthaya. Lan Na hamnade under burmesisk överhöghet under 1500-talet och under av 1700-talet gjorde thailändarna i Lan Na uppror och med hjälp från det andra Thailand bröt sig Lan Na loss från Burma och uppgick i Siam, som Thailand då kallades för. Thailand erövrade också stora delar av Laos och Kambodja från det dåvarande Khmerriket, och provinser i södra Thailand från olika sultanat.

Sevärdheter

När thailändare åker på semester är sevärdheterna de besöker ofta tempel. Alla provinser och alla större städer har något eller några tempel som alla i Thailand känner till och som alla vill besöka. Förutom tempel har populära sevärdheter i Thailand ofta med naturen att göra. Vattenfall, varma källor, höga berg och grottor är populära sevärdheter och något som också uppskattas av andra än av thailändare. Andra populära resmål och sevärdheter är de forna huvudstäderna Ayutthaya, Sukhothai och Chiang Mai, och givetvis alla vackra stränder och öar.