En guide till Bangkok

Bangkok är inte bara Thailands huvudstad, Bangkok är också en världsmetropol som bjuder på massvis av sevärdheter. Bangkok är så stort att det krävs lite planering för att få ut mesta möjliga av ditt besök.

Sevärdheter i Bangkok

Besöker du Bangkok bör du besöka Grand Palace, ett enormt tempelkomplex med storslagna buddhastatyer och förgyllda byggnader. Detta är Bangkoks i särklass mest besökta sevärdhet, och eftersom det innefattar både det kungliga palatset och ett tempel måste du klä dig vårdat för att bli insläppt. Du måste ha långbyxor och du får inte ha sandaler eller linne om du vill bli insläppt. En mer avspänd sevärdhet är Chinatown med dess myller av små butiker, marknadsstånd och små billiga restauranger.

Är det shopping du är intresserad av rekommenderas någon av Bangkoks alla marknader, den bästa är helt klart Chatuchak. Denna marknad är stor som en hel stad och det finns fler än 8 000 stånd där i stort sett allt går att hitta, billigt är det också. Är det främst kläder du letar efter är stadsdelen Pratunam ett paradis. Här finns allt från luftkonditionerade butiker som säljer märkesvaror till undangömda marknadsstånd som säljer kopior av samma varor.

Utflykt söderut

Bangkok ligger nästan, men inte riktigt vid havet. Vill du besöka Thailands största fiskmarknad rekommenderas en resa till staden Samut Prakan. Du tar dig enkelt till Samut Prakan med hjälp av skytrain till stationen Bearing och därefter med buss eller taxi. Du bör ha en hel dag på dig eftersom resan tar ett par timmar och själva fiskmarknaden är enorm och tar sin tid att gå igenom. Efter att ha besökt denna marknad rekommenderas en kortare trip till piren Bang Poo med dess fantastiska restauranger.

Utflykt norrut

Några mil norr om Bangkok ligger den forna huvudstaden Ayhuttaya som är en ruinstad nästan i klass med Angkor Wat. Du tar dig enkelt till Ayhuttaya med tåg och väl i Ayhuttaya kan du hyra cykel eller moped för att ta dig mellan alla tempel- och palatsruiner. Du bör sätta av minst en heldag för att besöka Ayhuttaya eftersom området är enormt och tar timmar att vandra igenom.

Utflykt västerut

Flytande marknader finns det lite varstans i Thailand men originalet finns i provinsen Ratchaburi och heter Damnoen Saduak. Ingår en flytande marknad i dina planer för Thailand är det denna marknad du skall besöka, övriga flytande marknader är kopior och turistfällor. Enklaste sättet att ta sig till denna marknad är med taxi från Bangkok, och bästa tiden att besöka marknaden är tidigt på morgonen, innan bussarna med kinesiska turister anländer.

Boende

Var i Bangkok du bör bo beror på vad du är ute efter. Vet du med dig att du främst kommer att uppehålla dig kring till exempel Khao San Road med dess myllrande folkliv är det lätt att hitta hotell i alla prisklasser där. Har du däremot tänkt att besöka många olika platser i själva Bangkok bör du slå ner dina bopålar nära en skytrain- eller tunnelbanehållplats. Vill du färdas på ett billigt och snabbt sätt inne i Bangkok är kanalbåt det allra bästa färdmedlet och du bör då leta efter hotell nära en kaj. Kommer du att göra utflykter utanför Bangkok är ett boende nära järnvägsstationen Hua Lamphong att rekommendera, till exempel i Chinatown.