Backpacka i Thailand

Varje år besöks Thailand av tiotusentals backpackers och Thailand räknas som ett backpacker-paradis och det finns många anledningar till det. Thailand är billigt, har fina stränder, god mat, en vänlig befolkning och det är enkelt att resa i landet.

Resor

Thailand är Sydostasiens främsta turistdestination och turister från hela världen besöker Thailand. Att så många människor från så många olika länder reser till Thailand har medfört att det är relativt billigt att resa till Thailand. Det går till exempel att hitta tur och returresor från Sverige till Thailand för cirka 5 000 kronor. Väl i Thailand kommer du att upptäcka att det är mycket billigt att resa inrikes i landet. Konkurrensen mellan flygbolagen som flyger inrikes i Thailand är stenhård, sträckan Bangkok-Chiang Mai trafikeras till exempel av inte mindre än 7 flygbolag. Det har lett till mycket pressade priser och det går att få en biljett för cirka 1 000 Bath (250 kronor).

Buss- och tågresor är förstås ännu billigare och det går att åka med buss till i stort sett alla destinationer i Thailand. Behöver du resa kortare sträckor inne i städer finns det songthaew, en pickup med täckt flak och bänkar som bara kostar några kronor att resa med. Att resa i Thailand är dessutom mycket enkelt, få thailändare talar engelska men de är alltid hjälpsamma och behöver du hjälp kommer du att få det.

Boende

Förutom på några få öar går det alltid att hitta billigt boende i Thailand. I storstäder som Bangkok och Chiang Mai kan du hitta rena och snygga rum med eget badrum från cirka 300 Bath (75 kronor), i byar och på landsbygden kan du bo ännu billigare på till exempel ett homestay.

Resmål

Den vanliga rutten för yngre backpackers brukar börja i Bangkok, framförallt Khao San Road, vilket är en mycket bra utgångspunkt för att backpacka i Thailand. Detta område är fyllt av backpackers och du kan lätt få tips av andra resenärer om resmål och boende samtidigt som mat och boende är billigt, det finns också massvis av barer där man kan umgås med andra resenärer. Här finns också gott om researrangörer som ordnar billiga resor med minibussar.

Bangkok är roligt men ännu roligare är det att besöka öar. En ö som är mycket populär bland backpackers är party-ön ko Phangan med dess full moon parties. Billigaste och säkraste sättet att ta sig från Bangkok till ko Phangan är tåg till Surat Thani och därefter färja. Tågbiljetten kostar cirka 1 000 Bath (250 kronor) och färjan kosta cirka 300 Bath. Boende är billigt på Phangan, det går att hitta en bungalow från cirka 300 Bath.

En tripp till norra Thailand är också obligatorisk för backpackers. Utgångspunkten brukar vara Chiang Mai som är huvudstaden i norr och där det är otroligt billigt att leva. Staden Chiang Mai är fylld av tempel som du bör besöka och dess omgivningar är fyllda av äventyr som till exempel trekking, forsränning och besök i hilltribe byar. Pai ett par timmars resa väster om Chiang Mai är också ett måste att besöka för en backpacker. Från Chiang Mai går det enkelt att ta sig till gyllene triangeln för vidare resa till Burma, Laos eller Kina.